ÓVODÁSOKRÓL - SportManó

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:


Az óvodás korosztályról
A kisgyermekek éltető eleme a játék, ezért sportolás közben is a játékosság és a változatosság a legfontosabb. Az életkornak megfelelően különösen jótékonyak a kisebb csoportokban végzett gyakorlatok, hiszen a csoport közösségformáló, kiválóan szocializál, önismeretet és önbizalmat ad. A játékokban való eredményes részvétel több funkció egybehangolását követeli meg a gyermekektől, ami azonban nem mindig sikerül. Az óvodás korosztály egyszerre csak egy dologra tud koncentrálni, aminek előnyeivel és hátrányaival egyaránt számolni kell a mozgástanítás folyamatában. A gyerekeket az érzelemre ható tényezők (boldogság, bánat, siker, kudarc) annyira le tudják kötni, hogy ilyenkor szinte minden más megszűnik számukra. Nem szabad olyan elvárásokat támasztani velük szemben, melyeket nem tudnak megoldani, csakis a sikerélmény motiválja őket.

Mit sportoljon a gyermek óvodáskorban?
Kisgyermekkorban a legfontosabb feladat a gyermekek testi és lelki szükségleteinek kielégítése, az egészséges életmód kialakítása. A mozgás életjelenség és életszükséglet, mely a sportolás által életre szóló élményeket, előnyöket, különleges fejlődési lehetőségeket biztosít az óvodáskorú gyermekeknek. Ebben az életkorban előtérbe kerülnek azok a gyakorlatok, amelyek kifejezetten a mozgáskoordinációt, az ügyességet és a koncentrációt erősítik. A mozgáskoordináció javulásával együtt nő a gyerekek önértékelése, fejlődnek a szocializációs és kommunikációs készségeik, sőt a mozgás kihat az intelligencia természetes fejlődésére is. Kutatások és felmérések alapján az óvodás gyermekeknek ugyanannyi ideig kell mozgásos tevékenységet végezni, mint amennyit az értelmi fejlesztésükre fordítanak. Számos olyan mozgásforma létezik, amelyek már egészen pici kortól űzhetők. Nem mindegy azonban, hogy milyen sportágat és edzésprogramot választunk gyermekünk számára. A legfontosabb szempont, hogy ne erőltessünk rá a gyermekre semmilyen sportot, amit nem szeret vagy nem szívesen végez. A 3-4 éves gyermekek türelme még igencsak véges, nem kedvelik a hosszabb, racionális utasításokon alapuló, monoton jellegű mozgást, feladatot. Ebben az életkorban a testséma fejlesztése a feladat, ami összeköthető gyerektornával és ügyességfejlesztő játékokkal is. Ötéves kortól a legtöbb sport már nyitva el a gyerekek előtt, mivel ekkora már értik és betartják a szabályokat, valamint az óvoda által megszokták a közösséget is. Eljött hát az ideje, hogy megismerjék és elsajátíthassák a különféle labdajátékok alapjait.

Különórák az óvodában
A 4-10 éves korosztály körében nagy népszerűségnek örvendenek a különórák, melyek az oktatási intézményeken belül a délután folyamán zajlanak. Ezek döntő többsége sportfoglalkozás, melyeket a környéken működő sportegyesületek szakemberei vezetnek. Ez a lehetőség fontos szerepet tölt be a hazai tömegsport bázis szélesítésében, hiszen így azoknak a gyerekeknek is elérhetővé válik a sportolás, akiket a szüleik a munkaidejük után már nem tudnak elvinni egy sportklubba.
 
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz